Bulgaria, care duce lipsa de avioane de lupta moderne, a autorizat vineri participarea aeronavelor NATO la protejarea spatiului sau aerian, printr-un amendament la legea apararii, informeaza AFP.

"Apararea spatiului aerian este efectuata de armata bulgara, autonom sau in comun cu forte armate ale tarilor aliate", potrivit acestui amendament adoptat, dupa dezbateri aprinse, cu 96 de voturi pentru, 34 impotriva si 13 abtineri.

NATO asigura deja apararea aeriana a celor trei tari baltice. La inceputul lunii septembrie, Romania a autorizat la randul sau - precum Bulgaria acum - ca avioane NATO sa "asigure politia aeriana, alaturi de aviatia romana", noteaza AFP.

Opozitia socialista si ultranationalista bulgara a contestat vehement amendamentul legislativ, pe care l-au calificat drept "un atentat la inviolabilitatea teritoriului national".

Flota bulgara de avioane de lupta, invechita, nu dispune in prezent decat de patru avioane MiG-29 aflate in stare buna. In pofida unei opozitii puternice din partea Rusiei, Bulgaria a incheiat cu Polonia un acord de reconditionare in aceasta tara a unor motoare de MiG-29, ceea ce va permite ca la mijlocul lui 2016 sa urce la sase numarul avioanelor sale operationale.