Intarita de o crestere a cheltuielilor militare ale SUA, NATO pune la cale cea mai mare prezenta din estul Europei de la incheierea razboiului rece pentru a descuraja Rusia, dar va respinge solicitarile Poloniei pentru baze permanente, scrie Reuters.

Soldati americani pregatind un transportor blindat StrykerFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Ingrijorata, dupa capturarea de catre Moscova a Crimeii, ca Rusia ar putea invada rapid Polonia sau tarile baltice, alianta militara occidentala vrea sa-si intareasca apararea in flancul estic fara a provoca Kremlinul prin stationarea permanenta de mari forte armate.

Ministrii apararii din NATO vor incepe saptamana viitoare “desenarea” planurilor pentru o retea complexa de mici avanposturi estice, forte armate aflate in rotatie, jocuri de razboi si stationare de echipamente pregatite pentru o forta rapida de raspuns.

Forta include unitati aeriene, maritime si trupe speciale de pana la 40.000 de militari.

De asemenea, se asteapta ca aliatii sa ofere Moscovei un reinnoit dialog in cadrul Consiliului NATO-Rusia, care nu s-a mai intalnit din 2014, despre transparenta militara imbunatatita pentru a evita evenimente surprinzatoare si neintelegeri, a spus Reuters un diplomat NATO.

Planurile SUA pentru cresterea de patru ori a cheltuielilor militare in Europa, pana la 3,4 mld. dolari in 2017 sunt punctul central al strategiei ce a fost elaborata ca raspuns la anexarea Crimeii de catre Rusia.

Sase centre de comandament NATO si-au inceput activitatea in septembrie, in sase state din Europa de Est - Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria si Romania, intr-un efort de a raspunde unor ingrijorari fata de o amenintare din partea Rusiei