Alesi din Congresul American cer Ministerului american al Justitiei sa deschida o ancheta in cazul suspiciunilor de coruptie care vizeaza grupul British American Tobacco (BAT) in Africa de Est, scrie AFP. Sase deputati si patru senatori democrati se declara "profund tulburati" de un reportaj al BBC difuzat in luna noiembrie 2015, care acuza gigantul din industria tutunului ca a dat mita unor responsabili cu lupta antifumat in Africa de Est.

"Cerem Ministerului Justitiei sa efectueze o ancheta asupra presupuselor mite date de BAT, pentru a determina daca societatea a incalcat legea privind practicile anticoruptie din strainatate", scriu alesii americani in scrisoarea adresata ministerului Justitiei.

Potrivit BBC, doua persoane care au legatura cu Conventia-cadru a Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru lupta impotriva fumatului ar fi implicate in dosar.

Inca o persoana care ar fi luat mita este un fost membru al acestei conventii-cadru. Acuzatiile au fost infirmate de gigantul din industria tutunului cu sediul la Londra si de cele trei persoane ale caror nume au fost mentionate in reportaj, in timp ce responsabilul Conventiei-cadru a OMS a cerut o ancheta.

BBC mentioneaza ca reportajul sau se bazeaza pe documente confidentiale furnizate de un denuntator, un fost al angajat al BAT timp de 13 ani in Kenya.