Seful fortelor americane si ale NATO in Afganistan, generalul John Campbell, nu exclude ca retragerea trupelor americane sa fie din nou amanata in 2016, data fiind situatia de securitate, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Efectivul militar american a carui plecare este programata la 1 ianuarie 2017, de 5.500 de militari, a fost dimensionat pentru o misiune de "lupta antiterorista" impotriva Al-Qaida, a explicat el joi in fata comisiei pentru fortele armate a Senatului american.

El a explicat ca in cazul aplicarii calendarului actual misiunea de formare si de instruire a armatei afgane ar deveni "foarte limitata", cu riscul de a nu putea umple lacunele care ar exista inca in lupta cu talibanii.

"Daca vrem sa continuam sa consolidam armata afgana (...) va trebuie sa facem ajustari" la acest obiectiv de retragere a 5.500 de militari americani in 2017, a spus el.

Armata americana are in prezent in jur de 9.800 de militari stationati in Afganistan.

Militarii americani estimeaza ca armata afgana are inca numeroase deficiente in lupta impotriva talibanilor, desi s-au realizat progrese enorme.

Vor fi necesari "ani" pentru a o aduce la nivelul optim, a apreciat saptamana trecuta in fata Congresului generalul John Nicholson, care il va inlocui in curand pe generalul Campbell.

In octombrie, administratia Obama a decis deja sa amane retragerea trupelor americane, din cauza succeselor inregistrate de talibani.

Aceasta a fixat un nou calendar de retragere a 5.500 de oameni de la 1 ianuarie 2017, in conditiile in care pana atunci intentiona sa mai pastreze la Kabul in acel an numai 1.000 de oameni.

Generalul Campbell a recomandat ca administratia americana sa decida "inainte de venirea verii" asupra unui eventual nou calendar de retragere a trupelor. Va trebui sa li se dea timp aliatilor din cadrul NATO sa se adapteze la noua data si sa-si modifice estimarile privind efectivele disponibile, a explicat el.