Niciun lider european nu este satisfacut in acest stadiu de propunerile prezentate de Bruxelles pentru a evita o iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana, asa-numitul "Brexit", au declarat joi surse apropiate de negocieri, relateaza AFP.

Primele reactii din capitalele europene arata ca "nimeni nu este satisfacut" de compromisul propus marti de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, in privinta caruia seful guvernului britanic David Cameron spera sa obtina un acord la viitorul summit al Celor 28, a declarat un responsabil european sub acoperirea anonimatului.

Aceasta lipsa de satisfactie de pana acum poate fi un semn ca compromisul este echilibrat si echitabil, dar si ca va fi dificil de ajuns la un acord la summitul european de la 18-19 februarie, a adaugat aceasta sursa, citeaza Agerpres.

O alta sursa europeana a declarat ca Spania in special reproseaza Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker ca nu a fost suficient de ferma in ceea ce priveste solicitarea lui David Cameron de a-i priva de beneficii sociale pana la 4 ani pe muncitorii europeni angajati in Marea Britanie.

Acest punct suscita ingrijorare si in Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia, care se tem de discriminari fata de sutele de mii de cetateni de aceste nationalitati plecati sa munceasca in Marea Britanie.

Presedintele francez Francois Hollande a avertizat miercuri ca se opune oricarei "noi negocieri" la summitul UE si a avertizat ca "nu pot avea drept de veto tari din afara zonei euro" asupra unor decizii luate de tarile din zona euro, din care Marea Britanie nu face parte.

Propunerile formulate de Consiliul European sunt "ambitioase", a apreciat la randul sau guvernul german, refuzand totusi sa comenteze eventuale puncte de litigiu.

Propunerea de acord prezentata marti de UE pentru a evita un "Brexit" include o "frana de urgenta" pentru ca Londra sa poata taia ajutoarele sociale pentru muncitorii europenii si garantii ca Londra nu va avea de suferit din cauza unei consolidari a zonei euro.

David Cameron urmeaza sa se deplaseze in Polonia si Danemarca vineri, in cadrul demersurilor diplomatice din acest dosar. Seful guvernului britanic a lasat sa se inteleaga ca ar prefera data de 23 iunie pentru desfasurarea referendumului privind apartenenta tarii sale la UE, noteaza AFP.