Conferinta donatorilor de la Londra a promis peste zece miliarde de dolari pentru ajutorarea milioanelor de sirieni epuizati de razboi si in incercarea de a stopa valul de refugiati care ameninta sa destabilizeze tarile de primire, potrivit AFP.

Tarile donatoare si-au atins obiectivul: depasirea precedentei conferinte, organizata in 2015 in Kuweit, unde au fost stransi doar 3,3 miliarde de dolari din suma propusa, de 8,4 miliarde.

Din cele 10 miliarde promise, 5,6 miliarde urmeaza sa fie acordate in 2016 si 5,1 pana in 2020.

"Conferinta de azi a inregistrat cea mai mare suma strans intr-o singura zi ca raspuns la o criza umanitara", a declarat premierul britanic David Cameron.

Reuniti la Queen Elizabeth II Conference Centre, in inima capitalei britanice, lideri din intreaga luma au prezentat promisiuni de donatii pentru a raspunde dramei siriene, in conditiile in care, potrivit ONU, situatia umanitara "s-a inrautatit in anul care a trecut.

Guvernul britanic, unul dintre cei mai mari donatori, alaturi de SUA si Germania, a promis 1,74 miliarde dolari pana in 2020.

Cancelarul german Angela Merkel a promis sa deblocheze 2,3 miliarde de euro pana in 2018.

Aceste sume sunt "unul dintre elementele care contribuie sa determine oamenii sa mai fie nevoiti sa se lanseze in calatorii periculoase spre Europa", a spus Merkel, a carei popularitate s-a erodat puternic in tara sa.

"Cand vedem oameni obligati sa manance iarba si animale salbatice pentru a putea supravietui de pe o zi pe alta, acest lucru nu poate decat sa socheze orice om civilizat. Si noi trebuie sa oferim un raspuns la aceste lucruri", a declarat secretarul american de Stat Kerry, care a anuntat o suplimentare de 890 de milioane de dolari pentru 2015-2016.

Pornit in martie 2011 prin manifestatii pasnice impotriva regimului Bashar al-Assad, conflictul din Siria s-a soldat cu peste 260.000 de morti si a provocat o criza umanitara majora.

Razboiul a constrans 4,6 milioane de Sirieni sa fuga in Iordania, Liban, Irak, Turcia sau Egipt, in timp ce alte sute de mii au luat drumul Europei.