Martin Shkreli, fondatorul Turing Pharmaceuticals, si-a confirmat joi reputatia de bad-boy, refuzand sa raspunda intrebarilor parlamentarilor americani care doreau sa-l chestioneze despre majorarea vertiginoasa a preturilor la medicamentele produse de grupul sau farmaceutic, scrie AFP.

Dupa ce a iesit de la audiere, acesta a scris pe Twitter: "Dificil de acceptat ca acesti imbecili reprezinta poporul".

"La sfatul avocatului meu, nu voi face o declaratie preliminara" a declarat, inca de la intrare, Shkreli, in varsta de 32 de ani, in intalnirea de la Congres transmisa in direct de camerele de televiziune.

De o parte s-au aflat parlamentarii democrati si republicani care doreau sa-l ia la intrebari pe cel care a devenit in ultimele luni cel mai detestat om din America.

De cealalta parte, Martin Shkreli, antreprenor si finantist, care a fondat Turing Pharmaceuticals in februarie 2015 si este cercetat din decembrie pentru frauda fiscala intr-un dosar legat de alte societati.

In septembrie, Turing Pharmaceuticals a majorat pretul unui comprimat de Daraprim, un medicament folosit impotriva paludismului si al unor infectii asociat SIDA, de la 13,50 la 750 de dolari de pe o zi pe alta.

"Cunosc o pacienta care nu are bani dar are nevoie de Daraprim pentru a supravietui, ce i-ati spune", a atacat un parlamentar, declansand ostilitatile.

"La sfatul avocatului meu, invoc amendamentul 5 si voi refuza respectuos sa raspund la intrebarile dvs", a spus Shkreli.

Cu un suras suficient, uneori arogant, va repeta aceeasi fraza in cele cinci minute cat a stat in sala.

Parlamentarii, obisnuiti cu pozitiile forta atunci cand interogheaza patronii de companii pe care ii convoaca, nu si-au putut ascunde exasperarea. Unul dintre ei l-a intrebat pe Shkreli daca ii pronunta corect numele.

"Da, domnule", a raspuns acesta.

"Vedeti deci ca puteti raspunde la intrebari. Asta nu va incrimineaza", a replicat alesul, alegandu-se insa cu un zambet ironic si cu raspunsul: "Voi urma sfatul avocatului meu".

Un alt parlamentar l-a "rugat" sa nu devina "imaginea avaritiei" industriei farmaceutice ci o "forta a binelui". Insa, in lipsa unui raspuns, parlamentarii i-au permis sa paraseasca sala.

Pe holurile Congresului, renumitul sau avocat Ben Brafman, care l-a aparat si pe Dominique Strauss Kahn in dosarul Sofitel, saluta in Martin Shkreli "un stralucit om de stiinta al carui devotament pentru salvarea vietilor este extraordinar".