Austria, una dintre principalele tari vizate de migratie, cere ca Uniunea Europeana sa stopeze, daca este nevoie, subventiile acordate tarilor in curs de dezvoltare daca acestea nu accepta sa reprimeasca cetatenii a caror cerere de azil a fost respinsa, scrie AFP.

"Ca Europa, noi trebuie sa exercitam o presiune daca dorim ca politica de returnare sa functioneze", a declarat ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz (OVP, conservator) la postul public de radio.

Ministrul a citat Pakistanul, Marocul si Tunisia in randul tarilor care ar putea fi vizate.

"In acest moment, (UE aloca) spre exemplu 480 de milioane de euro in fiecare an Marocului, 414 milioane Tunisiei, si in ciuda acestui fapt aceste tari refuza sa primeasca persoanele respinse la dreptul de azil", a subliniat al. UE acorda in total 11 miliarde de euro ca ajutoare tarilor in curs de dezvoltare, a reamintit el.

Kurz isi doreste ca aceasta propunere, care a fost evocata de vicecancelarul german Sigmar Gabriel, sa fie examinata la summitul european din 18 - 19 februarie.

Confruntate cu un aflux record de migranti, mai multe tari europene au anuntat ca vor sa expulzeze masiv persoanele respinse: 80.000 in Suedia, 20.000 in Finlanda si cel putin 12.500 pe an in Austria. Berlinul si Viena vizeaza sa claseze Tunisia, Marocul si Algeria ca tari "sigure" pentru a facilita expulzarile.