Ministrii de externe ai Statelor Unite si Rusiei, John Kerry si Serghei Lavrov, isi doresc o suspendare a negocierilor de pace privind Siria "cat mai scurta posibil", a anuntat, joi, Ministerul de Externe de la Moscova. Cei doi oficiali au avut o convorbire telefonica in care ambii si-au exprimat "regretul comun" in legatura cu suspendarea negocierilor de la Geneva si "au fost de acord sa depuna eforturile necesare pentru ca aceasta pauza sa fie cat mai scurta posibil ", a anuntat Ministerul de Externe de la Moscova intr-un comunicat citat de AFP.

Discutiile de pace de la Geneva, mediate de Natiunile Unite, au fost amanate miercuri seara pana pe 25 februarie, in contextul intensificarii ofensivei autoritatilor siriene in regiune Alep. Inaltul Comitet de Negociere al opozitiei siriana a anuntat ca nu se va intoarce la masa de negociere pentru pacificarea Siriei daca nu vede schimbari pe teren, in timp ce guvernul sirian a aratat ca urmeaza sa se hotarasca daca va reveni, acuzand opozitia ca se retrage doar pentru ca pierde pe teren. Franta si Germania arata cu degetul catre regimul de la Damasc, acuzandu-l ca torpileaza negocirile de pacificare.

Inaltul Comitet de Negociere al opozitiei siriana nu se va intoarce la masa de negociere pentru pacificarea Siriei daca nu vede schimbari pe teren, a anuntat miercuri negociatorul sef al delegatiei, citat de Reuters.

Pe de alta parte, guvernul sirian se va gandi daca sa revina joi la masa negocierilor dupa ce trimisul Natiunilor Unite a amanat sedinta miercuri seara, a anuntat negociatorul sef, acuzand opozitia siriana ca se retrage pentru ca pierde lupta pe teren.

"Evenimentele militare de la sol sunt cruciale. Observati ca decizia opozitiei de a se retrage a venit dupa deschiderea drumului catre Nabul si Zahraa", a declarat ambasadorul Siriei la ONU Bashar al-Jaafari, referindu-se la faptul ca armata siriana si aliatii sai au rupt un asediu de 3 ani al rebelilor asupra a doua orase siite din provicia nordica Alep.

Seful delegatiei guvernamentale siriene a acuzat miercuri opozitia ca vrea sa se retraga de la discutiile de pace sub presiunea puterilor regionale, in timp ce decizia Natiunilor Unite de a suspenda convorbirile pana la 25 februarie "nu a fost obiectiva", a acuzat acesta.