Turcia a refuzat sa autorizeze survolarea teritoriului sau de catre un avion de recunoastere rusesc, asa cum prevede Tratatul "Cer deschis", semnat atat de Moscova cat si de Ankara, a denuntat miercuri Ministerul rus al Apararii, potrivit AFP.

Itinerarul zborului rus, prevazut sa se desfasoare in perioada 1-5 februarie, a fost transmis armatei turce, dar aceasta a refuzat sa autorizeze survolarea teritoriului sau afirmand ca nu l-a primit deloc, a acuzat Ministerul rus al Apararii intr-un comunicat.

"Acest lucru creeaza un precedent periculos cu privire la absenta controlului asupra activitatii militare a unui stat parte a Tratatul "Cer deschis"", a declarat ministerul rus.

Acest tratat, intrat in vigoare in 2002 si semnat de aproximativ 30 de tari, printre care Statele Unite, Rusia, Turcia si Uniunea Europeana, prevede survolul tarilor semnatare cu scopul de a monitoriza instalatiile militare si de armament, pentru a mentine increderea reciproca.

Relatiile intre Ankara si Moscova sunt la cel mai coborat nivel dupa prabusirea, la 24 noiembrie, unui avion militar rus, doborat deasupra frontierei siriene de catre armata turca, ce l-a acuzat ca a incalcat spatiul aerian turc, fapt negat de Moscova.

Sambata, Turcia a acuzat din nou ca un avion rus a incalcat spatiul sau aerian, lucru calificat de Rusia drept "propaganda".