Economistii si expertii in problema migratiei considera ca propunerea lui David Cameron de a restrictiona accesul la beneficii de munca pentru imigrantii din Uniunea Europeana ar putea duce la reducerea anxietatii votantilor britanici, scrie The Guardian.

Expertii spun ca reforma ar putea duce la sistarea imediata a accesului noilor migranti europeni la sistemul de beneficii de munca, pe baza principiului "oricine trebuie mai intai sa plateasca inainte de a pretinde."

Marley Morris, un cercetator al Institutului pentru Cercetarea Politicilor Publice, a declarat ca avantajele acestei propuneri ar fi in mare parte politice. "Este vorba despre principiul prin care oamenii ar trebui sa cotizeze inainte sa pretinda beneficii. Acesta este cel mai puternic argument pe care il are guvernul."

Insa pe de alta parte, exista un consens de-a lungul intregului spectru politic cum ca propunerea, care conform lui David Cameron ar putea aduce unui procent de aproximativ 40% dintre familiile de migranti europeni o pierdere medie de 6000 de lire pe an, va avea doar un impact marginal asupra imigratiei in Marea Britanie.

Ultimele cifre al HMRG arata ca 317 000 de migranti Europeni in Regatul Unit au pretins beneficii de munca in 2014 - aproximativ 8% din cele 4.6 milioane de familii ce au pretins asemenea subventii. Prin acordul cu UE propus, noii imigranti nu vor putea cere initial asemenea beneficii si vor primi accesul gradual, in 4 ani.

Jonathan Portes, directorul Institutului National pentru Cercetarea Economica si Sociala, a declarat ca este putin probabil ca acest acord sa aiba un impact semnificativ in ceea ce priveste fluxul imigrationist deoarece imigrantii sunt atrasi mai degraba de salariile si de locurile de munca si nu de aceste beneficii.

Lord Green, fondatorul grupului de lobby Migration Watch, a spus ca "turismul pentru beneficii" nu este un factor major, citand cercetari ce arata ca mai mult de 50% dintre noii imigranti ce au venit in ultimii 4 ani erau necasatoriti, iar cei ce lucrau 35 de ore pe saptamana pe salariu minim ar priede doar 10 lire pe saptamana in urma propunerii lui Cameron.

Primul ministru a recunoscut miercuri ca majoritatea detaliilor importante legate de functionarea propunerii sale, inclusiv perioada in care o sa fie in vigoare, nu au fost finalizate inca.