Pentagonul intentioneaza sa-si creasca cu 50% bugetul pentru a finanta lupta impotriva grupului terorist Stat islamic in 2017, la 7,5 miliarde de dolari, a declarat, marti, la Washington secretarul Apararii, Ashton Carter. Bugetul pentru aparare in 2017 prevede, de asemenea, marirea de 4 ori, la 3,4 miliarde de dolari, bugetul dedicat consolidarii fortelor SUA din Europa, pentru a descuraja "agresiunea" rusa, a declarat Carter intr-un discurs la un forum economic desfasurat in capitala Federala.

Potrivit ministrului american, bugetul Apararii pentru 2017 va fi prezentat in detaliu martea viitoare si prevede cheltuieli totale de 582 miliarde de dolari.

Majorarea bugetului pentur lupta impotriva gruparii Stat islamic va sprijini accelerarea campaniei impotriva jihadistilor. Acest nou efort va fi punctul central al unei reuniuni a celor 26 de ministri ai Apararii din coalitie, saptamana viitoare, la Bruxelles.

Pentagonul intentioneaza sa cumpere cu 1,8 miliarde de dolari bombe ghidate laser sau GPS si alte munitii "inteligente", a spus Carter.

De asemenea, ,Pentagonul va amana pana in 2022 retragerea avioanelor de atac A-10, considerate un atu-cheie impotriva jihadistilor, a mai spus domnul Carter.