Cancelarul german Angela Merkel i-a cerut marti presedintelui rus Vladimir Putin sa isi foloseasca "influenta" asupra separatistilor din estul Ucrainei pentru a impune respectarea acordurilor de la Minsk si incetarea focului, scrie AFP.

"Cancelarul i-a spus clar presedintelui Putin ca, pentru a exista alte progrese in vederea unei solutii politice globale pentru situatia din estul Ucrainei, incetarea focului trebuie respectata si observatorii OSCE trebuie sa aiba acces durabil, fara restrictii pe intreg teritoriul de conflict inclusiv la granitele ucrainene", potrivit unui comunicat al cancelariei.

Merkel a apreciat de asemenea ca "Rusia trebuie sa faca uz de influenta sa asupra separatistilor".

Kremlinul a considerat "constructiva" discutia dintre cei doi sefi de stat, indicand ca a fost evocata chestiunea spinoasa a reformei constitutionale, care ar urma sa acorde mai multa autonomie regiunilor din estul Ucrainei, si cea a alegerilor locale in regiunile separatiste, prevazute de acordurile de pace.

Luni, cancelarul, cu ocazia unei vizite la Berlin a presedintelui ucrainean Petro Poroshenko, si-a exprimat regretul ca nu exista inca o "incetare durabila a focului" in Ucraina, la aproape un an de la semnarea cordurilor de la Minsk.

Angela Merkel a subliniat ca sanctiunile economice impotriva Rusiei nu vor fi ridicate decat in cazul respectarii acordurilor semnate in februarie 2015 in capitala belarusa.

Poroshenko a acuzat Rusia ca trimite in continuare arme si luptatori in Ucraina, in timp ce separatistii, sustinuti de Moscova, impiedica in continuare observatorii internationali sa mearga pe teren.