Ministrul indian al Femeii si Dezvoltarii Copilului, Maneka Gandhi, propune introducerea obligatorie a testului prenatal pentru depistarea sexului copilului. Aceste teste au fost interzice oficial in India, o reglementare destinata evitarii avorturilor in cazul copiilor de sex feminin. In India, multe parinti isi doresc doar baieti, noteaza AFP.

In prezent, parintii si medicii din India risca pana la 5 ani de inchisoare pentru efectuarea unui test prenatal. Cu toate acestea, practica este una raspandita.

"Cred ca avem nevoie sa schimbam politica actuala. Fiecare femeie insarcinata ar trebui sa stie daca va avea un baiat sau o fata," a afirmat ministrul Maneka Gandhi, intr-un discurs.

Potrivit unui studiu realizat in anul 2011 si publicat de revista britanica The Lancet, in jur de 12 milioane de fetusi feminini ar fi fost avortati in ultimii 30 de ani.

Premierul Narendra Modi le-a cerut indienilor sa puna capat avorturilor in cazul sarcinilor cu bebelusi de sex feminin, avertizand ca dezechilibrul dintre sexe poate avea consecinte grave.

In India traiesc in prezent 940 de femei la 1.000 de barbati, potrivit ultimului recensamant publicat in anul 2011, fata de 933 de femei la 1.000 de barbati, in anul 2001. Cateva ONG-uri considera ca aceasta evolutie s-a datorat interzicerii testelor prenatale.