Britanicii vor avea dreptul sa aplice noua regula de tip "frana de urgenta" prin care se anuleaza ajutoarele sociale timp de patru ani pentru muncitorii migrantii din alte tari europene, sub rezerva aprobarii de catre blocul comunitar, potrivit propunerilor formulate de Bruxelles pentru a evita un Brexit, scrie The Guardian.

Donald Tusk si David CameronFoto: Consiliul European

"A fi sau a nu fi impreuna, aceasta este intrebarea ... Propunerea mea pentru o noua intelegere", a scris Donald Tusk, pe contul sau de Twitter.

Premierul britanic David Cameron a salutat propunerea europeana dar a precizat ca exista in continuare marja de manevra pentru realizarea de progrese.

"Draftul european arata progrese reale in toate cele patru zone in care Marea Britanie solicita schimbari dar mai este in continuare de lucru", a spus Cameron, intr-un mesak postat pe Twitter.

Londra a formulat patru mari cerinte pentru ca Marea Britanie sa ramana in Uniunea Europeana: sa nu se faca discriminare fata de tarile care nu sunt membre ale zonei euro, sa se puna accent pe competitivitate, restabilirea suveranitatii tarilor (de exemplu, prin acordarea de drept de veto parlamentelor nationale), precum si limitarea imigratiei europene.

Propunerea de a restrictiona ajutoarele poate fi solicitata de orice stat membru al blocului comunitar dar trebuie sa fie aprobata la nivelul consiliului UE, fie unanim fie prin majoritate calificata.

Acest mecanism de "salvgardare" se aplica in cazul unor "fluxuri de muncitori din alte state membre de o magnitudine exceptionala".

"Frana de urgenta" poate fi activat in cazul in care serviciile publice ale unei tari sunt depasite sau daca Securitatea sociala este victima unor abuzuri repetate.

Tusk a promis Londrei "respectarea drepturilor si competentelor" tarilor care nu sunt membre ale zonei euro.

El a prezentat un "mecanism" prin care cele noua tari care nu au adoptat moneda unica isi pot exprima nemultumirile si pot privi "asigurarile necesare" in ce priveste deciziile celorlalte 19 state care folosesc euro.

Dar acest mecanism "nu va constitui un drept de veto si nu va putea intarzia deciziile urgente" in cazul unor crize financiare, a precizat presedintele Consliului, care a mentionat ca detaliile privind activarea acestui mecanism au inca nevoie de discurii suplimentare.

Propunerile urmeaza sa fie trimise in capitalele europene si ulterior sa fie discutate.

Premierul David Cameron spera sa ajunga la un aco5rd cu cei 28 de sefi de stat si de guvern ai UE in cadrul unui summit care va avea loc in 18 - 19 februarie la Bruxelles, ceea ce i-ar permite sa organizeze in iunie un referendum privind mentinerea sau nu a tarii sale in Uniune.