Statele Unite au sanctionat luni patru rusi si un ucrainean in baza unei legi americane votate in memoria lui Serghei Magnitki, un jurist mort la sfarsitul lui 2009 intr-o inchisoare din Moscova, fapt ce a provocat tensiuni intre cele doua tari, relateaza AFP si Agerpres.

Departamentul de Stat si Trezoreria americana au adaugat pe "lista Magnitki" aceste cinci persoane (Aleksi Anisin, Evgheni Antonov, Boris Kibis, Pavel Lapciov si Oleg Urjumciov) care au primit interdictia de a intra in Statele Unite si ale caror eventuale bunuri americane sunt blocate, au informat cele doua ministere.

In total, 34 de nume figurau pe aceasta lista inainte de actualizarea ei anuala, obligatorie prin lege.

Autoritatile americane nu au precizat acuzatiile aduse acestor cinci persoane, nici daca sunt suspectate de implicare in decesul lui Serghei Magnitki.

Acest avocat rus, devenit un simbol al luptei impotriva coruptiei endemice din Rusia, a murit in inchisoare dupa ce a denuntat o vasta masinatie financiara pusa la cale, afirma el, de responsabili ai politiei si fiscului rus.

Legea americana votata in memoria sa in decembrie 2012 deschide calea sanctiunilor contra persoanelor implicate intr-un fel sau altul in aceasta afacere. De asemenea, ea permite identificarea tuturor celor care sunt victime ale unor "grave incalcari ale drepturilor omului" incercand sa dezvaluie activitatile ilegale ale responsabililor rusi, a reamintit Departamentul de Stat in comunicatul sau.

Adoptarea acestei legi a provocat o grava criza diplomatica intre Washington si Moscova, inainte de conflictul ucrainean care le-a pus din nou fata in fata.

Rusia a ripostat imediat prin adoptarea unei legi similare cu cetateni americani indezirabili pe teritoriul rus si a interzis in plus adoptia copiilor rusi de cetateni americani.