Un acord intre Statele Unite si Uniunea Europeana pentru a pune capat incertitudinii juridice a transferurilor transatlantice de date personale din Europa este "aproape", dar cere eforturi de ambele parti, a afirmat luni comisarul european pentru justitie, potrivit AFP si Agerpres.

"Nu voi ascunde ca aceste discutii nu au fost usoare (...) Suntem aproape (de un acord), dar mai este nevoie de un efort", a declarat Vera Jourova in cursul unei audieri in fata unui comitet al Parlamentului European la Strasbourg, la o zi dupa termenul limita pe care Bruxellesul si-l stabilise pentru un a se ajunge la un acord.

"Cred ca parteneriatul dintre Europa si Statele Unite merita eforturi speciale, din partea lor, dar si a noastra", a adaugat ea.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CEJ) a invalidat, la inceputul lui octombrie 2015, un ansamblu de reguli cunoscute sub numele de 'Safe Harbour', care administra de 15 ani aceste transferuri de date intre companii in scopuri comerciale, considerand ca acestea nu protejeaza in mod suficient datele la care au acces agentiile de informatii.

In lumina dezvaluirilor despre practicile serviciilor de informatii americane, justitia europeana a atras atentia asupra riscurilor de "amestec al autoritatilor americane in drepturile fundamentale ale persoanelor", atunci cand date ale cetatenilor europeni sunt tratate pe continentul american.

Executivul comunitar negociaza din 2013 cu administratia americana garantii mai importante pentru protectia datelor personale ale europenilor dupa transferul lor catre SUA, dar Curtea de Justitie a accentuat presiunea pentru o rezolvare mai rapida.

Comisia si-a fixat termenul limita pentru 31 ianuarie, urmand ca autoritatile europene de protectie a datelor din cele 28 de tari membre sa se reuneasca marti si miercuri la Bruxelles. Acestea vor face un bilant asupra situatiei confuze a intreprinderilor care transfera date din UE spre Statele Unite dupa decizia justitiei europene.

In asteptarea unui nou acord, Comisia a dat asigurari ca exista solutii juridice care sa permita intreprinderilor sa continue pe termen scurt transferul de date personale spre Statele Unite.

Datele personale in chestiune inglobeaza toate informatiile care permit identificarea unui individ, in mod direct (nume, prenume, fotografie sau amprenta) sau indirect (numar de asigurari sociale sau chiar numarul de client).