Acuzatiile Turciei potrivit carora un avion de razboi rusesc i-a incalcat spatiul aerian nu sunt sustinute de nicio data concreta si sunt o provocare premeditata, a afirmat luni Ministerul rus al Apararii, potrivit Reuters.

"Isteria lansata de partea turca, pe care noi o definim ca "propaganda nefondata", seamana foarte mult cu o provocare premeditata", a declarat intr-un comunicat purtatorul de cuvant al ministerului, Igor Konashenkov.

Mai mult, potrivit comunicatului, armata rusa are in posesie o inregistrare video, furnizata de statul major general al fortelor armate siriene si de un grup de opozitie sirian, care arata "o baterie de artilerie turca bombardand un sat sirian de la frontiera".

Astfel, se mai arata in comunicat, Ministerul rus al Apararii asteapta o explicatie prompta din partea NATO, a Pentagonului si a fortelor armate turce cu privire la acest incident.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sambata ca vrea sa se intalneasca cu omologul sau rus Vladimir Putin, dupa ce un bombardier rus de tip Su-34 a incalcat vineri spatiul aerian turc, in zona din apropierea granitei cu Siria.

Ministrul turc de Externe a sustinut ca avionul rus a intrat in spatiul aerian turc in pofida unor avertismente radar.

In urma unui incident similar in noiembrie anul trecut, Turcia a doborat un avion de lupta rus care efectua o misiune deasupra Siriei, spunand ca i-a incalcat spatiul aerian. Incidentul a generat o ruptura diplomatica intre cele doua tari, Rusia impunand sanctiuni economice.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a indemnat sambata Rusia sa "ia toate masurile necesare" pentru a se asigura ca spatiul aerian al NATO nu va mai fi incalcat.