Comitetul de urgenta al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) se reuneste luni pentru a determina daca izbucnirea virusului Zika, suspectat provocarea unor malformatii congenitale la nou-nascuti, este "o urgenta de sanatate publica mondiala". OMS avertizase saptamana trecuta ca virusul, transmis printr-o muscatura de tantar, se raspandeste in mod "exploziv" in America, cu 3 pana la 4 milioane de cazuri asteptate in acest an, scrie AFP.

Directorul OMS, Margaret Chan, a subliniat faptul ca o relatie cauza-efect intre raspandirea virusului si cresterea cazurilor de microcefalie, printre nou-nascuti a fost puternic "suspectat", desi nu a fost dovedita definitiv.

Brazilia, tara cea mai afecta de virusul Zika, a tras semnalul de alarma in octombrie 2015, cand in nord-estul tarii au aparut un numar neobisnuit de mare de cazuri de microcefalie, malformatie congenitala a copiilor nascuti cu capul si creierul anormal de mici. In Brazilia au fost confirmate 270 de cazuri de microcefalie si 3 448 cazuri suspecte, fata de 147 in 2014.

Columbia, Salvador, Ecuador, Brazilia, Jamaica si Puerto Rico au recomandat femeilor sa evite sa ramana insarcinate pana cand epidemia Zika nu este sub control. In Europa si America de Nord, zeci de cazuri de infectie cu Zika au fost raportate printre oamenii se intorc din concediu sau calatorii de afaceri din tarile afectate.