Primul ministru bavarez, Horst Seehofer si-a aparat duminica planul de a-i face o vizita presedintelui rus Vladimir Putin la Moscova, in fata avertismentelor ca aceasta miscare va afecta politica pentru refugiati a Cancelarului Angela Merkel, scrie Reuters.

Seehofer, un aliat al lui Merkel ce a criticat-o vehement pentru politicile sale cu privire la imigrantii din Orientul Mijlociu si nu numai, a spus ca vizita ce va incepe de joi a fost convenita impreuna cu Ministrul de Externe Frank-Walter Steinmeier si cu Angela Merkel.

Relatiile ruso-germane sunt tensionate in contextul ingrijorarilor cum ca Moscova inceasca sa induca nemultumirea in randul populatiei germane in cazul fetitei de 13 ani (de ambele nationalitati) care pretinde ca ar fi fost rapita si violata de migranti in Berlin. Procurorii au anuntat vineri ca au dovezi ce atesta faptul ca acuzatiile sunt false.

Criza din Ucraina si razboiul civil din Siria au afectat si ele relatiile dintre cele doua state, iar presa germana acuza Moscova de cooperarea in secret cu partidele anti-imigrante de extrema dreapta ce au crescut in sondajele germane si europene.

"Am pregatit aceasta vizita cu mare atentie... si nu urmarim alta politica externa paralela", a declarat Seehofer pentru televiziunea ZDF, adaugand ca a fost in primul rand motivat de relatiile bune - in special cele comerciale - dintre Bavaria si Rusia.

Criticii din toate partile spectrului politic nu au fost multumiti.

"Seehofer s-a pozitionat foarte clar impotriva cancelarului in dezbaterea pe tema refugiatilor - sper sincer sa nu faca aceasta vizita" a spus Roderich Kiesewetter, reprezentant al politicii externe a conservatorilor lui Merkel din parlament.

"Daca Seehofer merge in aceasta vizita, trebuie sa ii avertizeze pe rusi de faptul ca acestia ar trebui sa inceteze falsificarea informatiilor si finantarea retelelor de dreapta radicala", a mai spus Kisewetter pentru ziarul Welt am Sonntag.

Deputatul Niels Annen din partea Social-Democratilor, partenerul de coalitie al lui CDU, a declarat pentru acelasi ziar ca "politica externa se face la Berlin, nu la Munchen".

Juergen Trittin, purtator de cuvant al Verzilor aflati in opozitie, a spus pentru Welt am Sonntag ca Seehofer va intalni un "spirit inrudit" cand il va vizita pe Putin.

"Unul organizeaza rezistenta printre conservatori in fata unei politici umanitare pentru refugiati, in timp ce celalalt isi foloseste retelele de propaganda pentru a mobiliza sute de ruso-germani sa tina demonstratii ostile in fata caselor refugiatilor", a mai spus Trittin.