Reprezentantii opozitiei siriene a calificat discutiile avute la Geneva cu mediatorul ONU Staffan de Mistura ca fiind "foarte pozitive", insa conditioneaza ramanerea la Geneva si negocierile cu reprezentantii regimului Bashar al-Assad de luarea unor masuri umanitare de catre puterea de la Damasc, anunta Reuters.

La randul sau, secretarul de stat american John Kerry a lansat un apel, duminica, la regimul si opozitia din Siria sa continue negocierile de pace de la Geneva, in pofida unui atentat revendicat de Statul Islamic, comis duminica in apropierea moscheei siite Sayeda Zeinab din sudul capitalei Damasc, in care au murit peste 60 de oameni.

Opozitia siriana, reunita de luni la Riad, a decis vineri sa participe la negocierile de pace indirecte cu regimul care au inceput la Geneva sub egida ONU.

Un inalt responsabil al opozitiei siriene a precizat ca HCN (Inaltul comitet de negocieri), o larga coalitie de opozanti politici si grupuri armate siriene formata in decembrie in Arabia Saudita in perspectiva discutiilor de la Geneva, va trimite "in jur de 30 pana la 35 de persoane" la negocieri.

HCN a refuzat sa inceapa negocierile in timp ce continua bombardamentele asupra civililor si localitatilor.

Delegatia opozitiei se va duce la Geneva dar nu va negocia, a subliniat HCN: "HCN confirma ca se va duce la Geneva pentru discutii cu ONU si nu pentru negocieri", a afirmat opozitia siriana pe Twitter.

Seful delegatiei HCN, Assaad al-Zoabi, a explicat, la randul sau, la Sky News Arabia, ca opozitia a decis sa participe la discutiile de la Geneva dupa ce a primit garantii in special de la Statele Unite si Arabia Saudita asupra punerii in aplicare a masurilor umanitare prevazute prin rezolutia 2254 a Consiliului de Securitate al ONU.

Aceasta rezolutie prevede mai ales oprirea bombardamentelor asupra zonelor civile si un acces in localitatile asediate.

Delegatia opozitiei siriene a ajuns la Geneva in acest weekend.