Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Suceava, convocat, sambata, de prefectul Constantin Harasim, a aprobat planul de masuri pentru prevenirea si combaterea gripei porcine, in contextul evolutiei acesteia pe teritoriul Ucrainei si a confirmarii, in proximitatea granitei cu judetul Suceava, a cinci decese, la Cernauti. Seful ISU Suceava, general de brigada Ion Burlui, a aratat ca, potrivit informatiilor pe care le detine, in regiunea Cernauti s-au inchis din 18 ianuarie scolile, din cauza manifestarii acestei boli, anunta Agerpres.

El a precizat ca, pana pe 28 ianuarie, Ministerul Sanatatii din Ucraina a confirmat 122 decese din cauza virusului AH1N1, cele mai afectate zone fiind Kiev, Odesa si Lvov.

In conditiile in care evolueaza aceasta boala la granita de nord a Romaniei, Ministerul Afacerilor Externe, potrivit lui Burlui, recomanda amanarea calatoriilor in Ucraina daca situatia nu impune o urgenta.

Totodata, Burlui a atras atentia ca persoanele care manifesta simptome ale bolii, care sunt asemanatoare cu cele ale gripei sezoniere la care se adauga diareea, senzatia de voma si febra de 38 grade, sa se prezinte direct in sectiile de boli infectioase, si nu la unitatile de primire a urgentelor, pentru a nu raspandi virusul.

Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Suceava, Andrei Ianovici, a declarat ca institutia monitorizeaza situatia, cu masuri suplimentare in zona Radauti, care este mai aproape de frontiera cu Ucraina, si crede ca problema poate fi manageriata mult mai usor ca in 2009, deoarece, in prezent, exista vaccin pentru tulpina AH1N1. El a precizat ca in judet s-au distribuit 11.000 de doze de vaccin, dintre care 9.000 au fost deja administrate categoriilor cu risc, iar ultimele 2.000 de doze ajunse la Suceava au fost repartizate in zona Radauti.

Categoriile de risc la imbolnavire cu gripa porcina sunt copiii si batranii.

Tot in cadrul sedintei extraordinare a CJSU Suceava, s-a dispus asigurarea permanentei in serviciile cu responsabilitate in domeniu, in special sanitare si de utilitati publice, dar si informarea populatiei, prin toate mijloacele eficiente de diseminare, in legatura cu masuri de preventie si combatere a bolii.

Totodata, seful Inspectoratului Scolar Judetean Suceava va trebui sa aduca la cunostinta situatia in toate scolile din judet si sa ceara directorilor sa informeze imediat atunci cand apar suspiciuni de boala in vreo unitate de invatamant, in conditiile in care acolo exista efective mari de copii.

De asemenea, se are in vedere infiintarea unui punct de informare al DSP Suceava in PTF Siret.