Vicecancelarul Sigmar Gabriel (SPD) a declarat, in urma afirmatiilor lui Frauke Petry referitoare la folosirea armelor impotriva refugiatilor, ca partidul AfD ar trebui pus sub observarea Oficiului pentru protectia Constitutiei (Verfassungsschutz). Acesta ii monitorizeaza pe extremisti si pe teroristi, aparand fundamentul democratic al tarii. „E vorba nu doar de pretentii ciudate ale lui Petry, cum ca toate femeile ar trebui sa nasca cel putin trei copii. Ci dama asta vrea ca la granitele germane sa se traga asupra unor refugiati neinarmati”, a spus Gabriel, citat de radioul bavarez BR24.

Sigmar Gabriel (foto arhiva)Foto: Agerpres/EPA

Co-presedinta partidului nationalist Alternativa pentru Germania (AfD), Frauke Petry, nu exclude folosirea armelor, pentru a stopa la granita germana valul de refugiati. Intr-un interviu dat publicatiei Mannheimer Morgen, Petry someaza: „Trecerea ilegala a granitei trebuie impiedicata, la nevoie facandu-se uz de arme. Asa scrie in lege“. In care lege, politiciana al carui discurs are nu doar note vadit extremiste, ci si cvasi-isterice (dupa cum s-a vazut intr-o dezbatere recenta din emisiunea politica Hart aber Fairde la ARD), nu a precizat.

In interviul dat Morgenweb.de, Petry a spus: Avem nevoie de controale amanuntite, ca sa nu mai vina asa multi refugiati neinregistrati din Austria”. In opinia lui Petry, Germania nu trebuie sa se teama „de respingeri“, care sa fie la o adica realizate prin „instalatii de protejare a granitelor“. Desi provine din fostul RDG, politiciana a uitat probabil ca o astfel de „instalatie“, Zidul Berlinului, despartea cele doua Germanii.

Petry s-a nascut la Dresda in 1975, a locuit o vreme cu mama sa in Vest, unde a terminat si scoala. Chimista de meserie si antreprenoare implicata intr-un „faliment tergiversat“ al propriei firme, Petry pare a-si fi gasit recent vocatia politica tot in Estul Germaniei, in landul Saxonia. Anul trecut ea s-a despartit de fostul sot (preotul luteran Sven Petry) cu care are patru copii, pentru a se lia de un comiliton politic tot din AfD, presedintele organizatiei din landul Renania-Palatinat, Marcus Pretzell.

Pretzell se declara si el, anul trecut, pentru folosirea armelor la granita:„Apararea granitei germane cu forta armelor, ca ultima ratio, este ceva de la sine inteles“. In declaratia sa din 2015, el a fost sustinut de vicepresedintele AfD, Alexander Gauland.

Germania a introdus controale la granita cu Austria in septembrie 2015. Acestea urmau sa aiba loc doar pana in 13 februarie, adica peste doua saptamani.

In dezbaterea aprinsa pe tema refugiatilor, partidul initial de nuanta liberal-conservatoare si eurosceptic AfD (fondat in 2013) a prins ocazia de a se profila. Fondatorul AfD, Bernd Lucke, s-a retras din partid si in luna iulie anul trecut si-a fondat propriul nou partid ALFA (Alianta pentru Miscare si Progres). De cand la varful AFD a ajuns co-presedinta Petry, tonul AfD s-a radicalizat tot mai mult.

Intr-un sondaj de la finele saptamanii facut de institutul Emnid, AfD a ajuns la 12% in preferintele electoratului, situandu-se pe locul al treilea, dupa Uniunea CDU/CSU si SPD, dar inaintea partidelor parlamentare Die Linke si Bündnis90/Die Grüne (Stanga si Verzii). Motivul ascensiunii acestui partid, care devine din ce in ce mai extremist, absorbind in parte si dreapta radicala germana, este discursul anti-imigrationist.

In interviul dat publicatiei Mannheimer Morgen, Frauke Petry si-a dat seama probabil ca a sarit peste cal si ulterior a nuantat: „N-am folosit cuvantul ordin de tragere. Nici un politist nu vrea sa traga intr.un refugiat. Nici eu nu vreau. Dar ca ultima solutie ramane folosirea fortei armelor.“ O revenire care s-a vrut dibace, mascand radicalismul. O practica marca AfD.