Germania va introduce noi restrictii in ceea ce priveste acordarea dreptului de azil, in incercarea de a reduce fluxul de refugiati. Berlinul intentioneaza sa limiteze reintregirea familiilor doar la anumite categorii de refugiati si va exclude in mare masura cetatenii marocani, algerieni si tunisieni de a acordarea azilului. In paralel, Berlinul spera ca Italia sa accepte sa deblocheze planul UE care prevede alocarea a 3 miliarde de dolari Turciei in schimbul angajamentului luat de Ankara la finalul anului trecut de a diminua fluxul de refugiati. Angela Merkel a cerut vineri, intr-o intalnitre cu premierul italian, aplicarea urgenta a acordului UE-Turcia pentru oprirea refugiatilor, scrie AFP.

Angela Merkel, selfie cu un refugiatFoto: Agerpres/EPA

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, vineri, dupa o intalnire cu premierul italian Matteo Renzi, ca "Am discutat cu premierul Italiei despre criza refugiatilor; acordurile UE-Turcia trebuie implementate urgent pentru ca avem nevoie de progrese."

"Noi nu avem nicio problema, nici cu Turcia, nici cu Germania privind oferirea a trei miliarde de euro autoritatilor turce. Italia manifesta disponibilitate. Dar asteptam ca institutiile europene sa ofere anumite raspunsuri despre modul in care vor fi folosite aceste contributii", a declarat Matteo Renzi, citat de cotidianul La Repubblica, potrivit Mediafax.

Italia a blocat un plan al Uniunii Europene care prevede alocarea a 3 miliarde de dolari Turciei in schimbul angajamentului de diminuare a afluxului de refugiati extracomunitari, angajament luat de Ankara la finalul anului 2015.

40% dintre cetatenii germani considera ca Angela Merkel ar trebui sa demisioneze din cauza politicilor favorabile primirii refugiatilor, arata un sondaj recent.