Seful Agentiei europene pentru managementul cooperarii operationale la frontierele externe ale UE (Frontex), Fabrice Leggeri, estimeaza ca in anul 2016 vor ajunge in Europa, venind dinspre Turcia, inca aproximativ un milion de migranti, si acuza guvernul de la Ankara ca nu depune suficiente eforturi pentru a stavili acest aflux, desi s-a angajat ca va proceda astfel in virtutea acordului convenit cu UE, transmite agentia EFE, citata de Agerpres.

"In ciuda conditiilor meteo nefavorabile, in fiecare zi ajung in Grecia intre 2.000 si 3.000 de persoane. Sa nu ne facem iluzii. Refugiatii vor continua sa soseasca atat timp cat continua razboiul in Siria", a declarat Fabrice Leggeri intr-un interviu acordat publicatiei germane Der Spiegel.

UE si Turcia au convenit la sfarsitul anului trecut asupra unui plan de actiune prin care guvernul de la Ankara s-a angajat sa stavileasca valul de migranti in schimbul unui ajutor financiar cu o valoare initiala de trei miliarde de euro - destinat refugiatilor sirieni de pe teritoriul turc - si a reluarii procesului de aderare a Turciei la UE, precum si a celui de liberalizare a vizelor pentru cetatenii turci.

Seful Frontex a negat insa posibilitatea ca frontiera dintre Grecia si Macedonia sa fie inchisa pentru migranti si a precizat ca obiectivul sporirii efectivelor acestei agentii europene in respectiva zona este grabirea procesului de inregistrare a migrantilor, nu inchiderea granitei.