Extrema dreapta s-a reunit joi si vineri la Milano pentru a denunta Uniunea Europeana, "un monstru" acuzat de toate relele de pe continent, si se bazeaza pe miscarile nationale eurofobe, care cresc in forta, pentru a grabi sfarsitul blocului comunitar, scrie AFP.

Marine le PenFoto: Flickr / Blandine Le Cain

In Franta, "Frontul National este in favoarea cooperarii intre natiunile libere si suverane. Edificiul european se prabuseste si speram ca natiunile si libertatea lor vor reveni", a declarat vineri sefa acestei formatiuni, Marine Le Pen.

Le Pen este co-presedintele unui mic grup de deputati eurofobi denumit "Europa Natiunilor si a Libertatilor" (ENL), iar reuniunea de joi si vineri reprezinta prima sa conventie, organizata de Liga Nordului, partidul anti-euro anti-imigratie din Italia

Pentru toate aceste partide, care se definesc ca fiind "patriotice", cea mai buna solutie este disparitia Uniunii Europene, "monstrul" de la Bruxelles, si revenirea suveranitatii in mainile statelor membre. Acestea din urma vor putea astfel sa isi inchida granitele pentru a controla imigratia si a face fata pericolului islamizarii pe continent.

Pentru a ajunge la acest lucru, extrema dreapta se bazeaza pe un vast sentiment de nemultumire populara prezent in UE in ceea ce priveste numeroase subiecte.

"Brexitul ar urma sa fie un eveniment istoric si ar urma sa aiba un efect de domino asupra altora, astfel incat alte tari vor fi incurajate pe aceasta cale", a afirmat Janice Atkinson, o eurodeputata britanica.

"Un sondaj pe care l-am comandat arata ca Olanda ar duce-o mai bine in afara UE. Ieirea sa ar reprezenta un plus de 10.000 de euro anual pentru fiecare familie", crede Marcel de Graaff, de la Partidul Libertatii (PVV), olandez, care evoca un "Nexit" (iesire olandeza) din UE.

Principalele amenintari: islamul si imigratia

"Astazi, civilizatia noastra este in pericol in fata unei amenintari existentiale. Granitele noastre sunt deschise unei imigratii islamice in masa, amenintarea terorista nu a fost niciodata atat de ridicata", subliniaza si Geert Wilders, liderul PVV. "Am lansat un apel in favoarea unei revolutii pasnice care vizeaza recucerirea suveranitatii noastre, controlul granitelor si al conturilor noastre publice", a adaugat deputatul olandez de extrema dreapta, care este insotit de o escorta a politiei dupa atacurile virulente lansate la adresa islamului.

"Ne confruntam cu o adevarata invazie din tarile arabe, musulmane si africane", a comentat Heinz-Christian Strache, de la Partidul austriac al libertatii (FPÖ).

"Astazi, islamul este incompatibil cu drepturile si valorile pe care occidentul le-a cucerit in cursul ultimelor decenii", a adaugat si Matteo Salvini, seful Ligii Nordului. Solutia sa: "navele tarilor noastre trebuie sa duca in porturile de plecare refugiatii salvati in mare in loc sa ii aduca in Italia".

"Islamul este o amenintare, nu este compatibil cu libertatea", a subliniat si Wilders.