Cetateanul turc acuzat de Moscova ca a ucis cu sange rece un pilot militar rus dupa ce acesta din urma a sarit cu parasuta din avion a declarat vineri, la Istanbul, ca nu ii este teama ca ar putea deveni tinta fortelor rusesti, in prima sa aparitie publica de la inceputul crizei dintre cele doua tari, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Presa turca a difuzat joi fotografii cu Alparslan Celik in timp ce participa la inmormantarea lui Ibrahim Kucuk, un nationalist ucis in timp ce lupta alaturi de rebelii turkmeni in Siria.

Este prima aparitie publica a lui Alparslan Celik de la moartea pilotului rus Oleg Peshkov, mitraliat in timp ce cobora cu parasuta dupa ce s-a ejectat din avionul Suhoi-24 doborat de aparate turcesti F-16 in 24 noiembrie, la granita turco-siriana.

Celalalt pilot al avionului a fost recuperat dupa o operatiune de salvare comuna a fortelor speciale rusesti si siriene, in cursul careia un soldat rus a fost ucis.

Moscova il acuza pe Celik ca l-a ucis cu sange rece pe Peshkov.

"Am mers (in Siria) pentru Allah. Sufletele noastre sunt daruite de catre Allah. Doar Allah poate lua ceea ce a fost dat si cu aceasta credinta luptam", a spus Alparslan Celik, intr-o declaratie acordata agentiei de presa Dogan.

"Nu am nicio frica de acest gen (de a fi vizat de Rusia). Continuam lupta pana la ultima picatura de sange", a adaugat el.

Alparslan Celik, fiul unui inalt oficial al Partidului de actiune nationalista (MHP), a luptat din 2014 in Siria alaturi de rebelii turkmeni, o minoritate turcofona a carei limba este foarte apropiata de turca moderna.

Rebelii turkmeni sunt aliati cu Ankara in lupta impotriva fortelor siriene loiale presedintelui Bashar Al-Assad, sustinut de Rusia de la inceputul conflictului in aceasta tara, in 2011.

Potrivit cotidianului Hurriyet, Alparslan Celik a afirmat ca doreste sa revina in Siria.

Ambasadorul rus la Ankara, Andrei Karlov, l-a acuzat in decembrie pe Alparslan Celik ca a tras asupra lui Oleg Peshkov, iar Moscova a cerut arestarea sa imediata, pentru a fi judecat.

Celik nu a confirmat niciodata, dar nici nu a infirmat, ca ar fi implicat in moartea pilotului.