Uniune Europeana ofera Marii Britanii o noua regula de timp "frana de urgenta" care ar putea diminua imigratia din alte state UE, in cadrul unui pachet de reforme, inainte de referendumul britanic asupra apartanentei la uniune, au declarat pentru Reuters surse familiarizate cu negocierile.

David CameronFoto: Gov.uk

Propunerea i-ar da oricarui stat membru care reuseste sa convinga guvernele europene ca sistemul sau social se afla sub presiune excesiva dreptul de a suspenda ajutoarele sociale pentru noii sositi din alte tari UE pe o perioada de pana la 4 ani. Aceasta a fost una dintre principalele socilitari ale premierului britanic David Cameron, insa multi lideri UE se tem ca ar putea incalca drepturile cetatenilor europeni.

Cameron va discuta propunerea vineri, la Bruxelles, cu presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, a carei institutie ar trebui sa initieze o astefl de legislatie, spun sursele.

Cameron vrea ca masurile sa fie adoptate in timp util, posibil chiar in luna iunie, pentru a convinge cetatenii britanici sa voteze in referendum pentru ramanerea in UE.

Premierul britanic a aratat ca discutiile asupra propunerilor alternative de a diminua imigratia in cadrul UE sunt binevenite, dar ca propunerea sa initaila ramane pe masa de negociere.

Masura nu ar afecta imigrantii - in numar mare polonezi si romani - care lucreaza deja in Marea Britanie.