Unul dintre liderii opozitiei venezuelene, Henrique Capriles, a lansat joi un apel la convocarea cat mai rapid a unui referendum pentru revocarea presedintelui socialist Nicolas Maduro sau pentru revizuirea Constitutiei cu scopul de a reduce durata mandatului si a grabi plecarea acestuia, transmite AFP.

"Sau exista solutii (aduse de guvernul Maduro), sau noi, venezuelenii, trebuie sa ne intrebam care vor fi caile schimbarii (...) A sosit vremea referendumului revocator sau a reformei constitutionale", a declarat in cursul unei conferinte presa Henrique Capriles, actual guvernator al statului Miranda (nord), potrivit Agerpres.

Potrivit lui Henrique Capriles, fost candidat la prezidentialele din 2013, solutia crizei "nu este revolta militara", pentru ca "singura modalitate trebuie sa fie constitutionala, pasnica si democratica".

Liderul aripii moderate a opozitiei antichaviste, reunita sub numele Masa Unitatii Democratice (MUD), este de parere ca guvernul lui Nicolas Maduro este pe cale de "a miza pe o explozie sociala" pentru "a se oxigena".

Conform legii venezuelene, un referendum revocator poate fi convocat incepand cu a doua jumatate a mandatului presedintelui in exercitiu. Nicolas Maduro, ales in 2013 pentru sase ani, se va afla pe 19 aprilie la jumatatea mandatului.

Pe de alta parte, o reforma a Constitutiei venezuelene trebuie sa fie aprobata de doua treimi dintre deputati, inainte de a fi validata prin referendum.

Venezuela se confrunta in prezent cu o criza institutionala, dupa victoria opozitiei la alegerile legislative din decembrie, o premiera din 1999.

Blocajul politic, intre un guvern condus de socialistul Nicolas Maduro si un parlament dominat de opozitie, este dublat de o criza economica profunda, in aceasta tara producatoare de petrol afectata de prabusirea barilului de titei.