Camera inferioara a parlamentului de la Varsovia, dominata de partidul conservator al lui Jaroslaw Kaczynski, a adoptat joi o lege controversata care supune Parchetul si procurorii sub controlul direct al ministrului justitiei, anunta AFP.

In baza noului text, functia de procuror general va fi exercitata de ministru. Acesta va avea, de asemenea, dreptul de a interveni in fiecare ancheta, pe langa orice procuror.

Legea a fost votata de 236 de deputati, 209 i s-au opus, iar opt s-au abtinut. Ea anuleaza reforma introdusa in 2009 de majoritatea centrista precedenta care a facut din Parchet o institutie independenta de puterea politica.

Toate formatiunile din opozitie i-au reprosat partidului Lege si Justitie (PiS), aflat la putere din octombrie, ca "politizeaza" din nou Parchetul.

In opinia conservatorilor, astfel se pune capat unei "experiente complet ratate" a precedentei coalitii guvernamentale, care, potrivit acestora, a diminuat responsabilitatea actiunilor Parchetului.

Noua lege modifica structurile Parchetului la nivel national si regional, fapt ce, in opinia opozitiei, ar putea servi ca pretext supravegherii procurorilor.