Organizatia Mondiala a Sanatii a anuntat joi o reuniune de urgenta, in data de 1 februarie, dedicata epidemiei de Zika, benigna, in aparenta, dar suspectata ca poate provoca grave malformatii congenitale si care se propaga de "maniera exploziva" pe continentul american, cu 3 pana la 4 milioane de cazuri asteptate, scrie AFP.

"Virusul a fost detectat anul trecut in regiunea Americilor, unde se propaga de maniera exploziva", a declarat directoarea OMS, Margaret Chan, intr-o reuniune la Geneva.

"Cazuri au fost notificate in 23 de tari si teritorii din regiune. Nivelul de alerta este extrem de ridicat", a adaugat ea.

Chan a decis sa convoace un comitet de urgenta in data de 1 februarie pentru a decide daca aceasta epidemie constituie "o urgenta de sanatate publica de anvergura internationala".

Organizatia este ingrijorata in mod special de "posibilitatea unei propagari la nivel international".

OMS se teme si de "o asociere probabila a infectiei cu malformatii congenitale si cu sindromuri neurologice", dar si de "lipsa de imunitate in cadrul populatiei care traieste in regiuni nou infectate" si de "absenta vaccinelor, a tratamentelor specifice si a testelor de diagnostic rapide".

"Intre altele", a subliniat Chan, "situatia care decurge din El Nino (fenomen climatic deosebit de puternic din 2015 si care favorizeaza incalzirea climatica) ar trebui sa creasca numarul de tantari in acest an".

Ca si denga si chikungunya, Zika se transmite prin muscaturi de tantar de tipul Aedes aegypti sau Aedes albopictus (tantarul tigru).