Seful guvernului italian, Matteo Renzi, a criticat joi, inaintea unei vizite pe care urmeaza sa o efectueze la Berlin, ponderea excesiva a cuplului franco-german in UE si a cerut includerea mai multor voci in procesul de decizie, in special in ceea ce priveste criza migratorie, scrie AFP.

Matteo RenziFoto: Agerpres/EPA

"Un punct (de nemultumire pe care Renzi il va ridica in cadrul vizitei la Berlin, n.r.) este atitudinea Germaniei, care porneste toate initiativele UE prin intalniri bilaterale prealabile cu francezii", a spus seful guvernului italian, intr-un interviu publicat de cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

"As fi evident incantat daca Angela (Merkel) si Francois (Hollande) ar fi in masura sa rezolve toate problemele. Dar in majoritatea timpului nu asa se intampla", a adaugat el.

Problema se pune in special in ceea ce priveste rezolvarea crizei migratorii, Italia fiind una dintre portile de intrare pentru solicitantii de azil care iau cu asalt Europa.

"Daca se incearca elaborarea unei strategii europene globale pentru rezolvarea chestiunii refugiatilor, nu ne putem multumi ca Angela sa il sune mai intai pe Francois si apoi pe presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker inainte ca eu sa aflu rezultatul din presa", a criticat Renzi.

Criticile Italiei fata de Germania si Comisia Europeana s-au multiplicat in ultimele saptamani, fie ca e vorba de rolul Berlinului, considerat prea dominator in Europa, fie de constrangerile bugetare apreciate ca fiind prea rigide, politica energetica, regulile de salvare a bancilor sau refugiatii.

Renzi nu este multumit nici de criticile partenerilor sai europeni, in frunte cu Germania, legate de lentoarea cu care autoritatile italiene creeaza asa-numitele "hotspots", in care ar trebui "triati" candidatii la statutul de refugiat si migrantii economici.

Renzi urmeaza sa se intalneasca vineri in capitala germana cu cancelarul german.

Citeste si:

  • Renzi, generalul fara armata? Premierul italian a pornit razboiul cu Comisia Europeana