Oamenii de stiinta americani au cerut Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) sa ia masuri urgente in cazul virusului Zika, transmis de un tantar, care spun ei are "potential pandemic exploziv". Intr-un articol publicat intr-o revista de profil din SUA, ei cer OMS sa tina seama de cazul raspandirii Ebola si sa convoace de urgenta un comitet de experti in boli, scrie BBCNews.

Virusul zika, transmis de tantarFoto: OMS

Ei au spus ca un vaccin pentru Zika ar putea fi gata pentru testare in doi ani, dar ar putea dura un deceniu inainte sa poata fi disponibil pe piata.

OMS a anuntat ca virusul a ajuns in cel putin sase tari europene: Marea Britanie, Italia, Olanda, Portugalia, Danemarca si Elvetia.

Tara cea mai afectata de virusul care determina microcefalia, adica scaderea dimensiunii cutiei craniene la bebelusi, este insa Brazilia unde a provocat panica. Mii de persoane au fost infectate acolo si virusul s-a raspandit in 20 de tari.

In Brazilia sunt examinate in prezent 3.448 cazuri suspecte de microcefalie, nefasta pentru dezvoltarea intelectuala, in crestere cu 7% intr-o saptamana. Presedinta Dilma Rousseff a lansat un apel la mobilizare generala in America Latina.

In Republica Dominicana a fost implicata armata si politia in actiunile de combatere a raspandirii virusului.

Zika provoaca simptome gripale benigne la pacientul afectat, este considerat deocamdata principalul suspect de microcefalie daca femeia insarcinata este infectata.