Un spital danez a anuntat unul dintre primele cazuri in Europa al virusului Zika, transmis de o muscatura de tantar si asociat cu explozia de nasteri de copii afectati de microcefalie in America Latina, scrie AFP.

"Un turist danez care a calatorit in America de Sud si centrala a vost diagnosticat la revenire cu o infectie cu virusul Zika", a precizat spitalul din Aarhus, intr-un comunicat publicat marti seara.

In zilele anterioare au fost semnalate si alte cazuri care au afectat turisti europeni care au mers in America de Sud: trei britanici, potrivit autoritatilor sanitare din Londra, si zece olandezi, potrivit omologilor din Olanda.

Pacientul danez este un tanar barbat.

Virusul, care are numele unei paduri din Uganda, tara in care a fost reperat pentru prima oara, in 1947, se transmite prin muscatura tantarului tigru (Aedes aegypti).

Nu exista un tratament pentru acest virus, ci doar al simptomelor, cel mai adesea de tip gripal (febra, dureri de cap) si eruptii cutanate.

La femeile insarcinate, virusul poate fi transmis fetusului si poate antrena malformatii congenitale precum microcefalia, sau chiar moartea.

Mai multe tari din American Latina si Caraibe au mers pana acolo incat au recomandat femeilor sa nu ramana insarcinate.

O crestere puternica a acestor cazuri de microcefalie in American Latina si in Brazilia, in special - unde vor avea loc Jocurile Olimpice in aceasta vara - a determinat SUA si alte tari sa lanseze avertismente pentru femeile insarcinate care vor sa calatoreasca in regiune.

In 2015, 3.174 cazuri de microcefalie au fost descoperite in Brazilia si sunt legate de virusul Zika contactat de mama, potrivit ministerului sanatiatii din aceasta tara. Inainte, exista o medie de 160 de cazuri pe an.

Citeste aici ce este si cum se manifesta Zika