Agentia privata din Mauritania Al-Akhbar a anuntat marti seara ca a primit o inregistrare video de la "Emiratul Sahara", o filiala Al Qaida in Maghrebul Islamic (AQMI), anuntand rapirea cetatenei elvetiene Beatrice Stockly la Timbuktu, in nordul Mali, in noaptea de 7 spre 8 ianuarie, informeaza AFP, citata de Agerpres.

re "eliberarea unui număr de combatanți ai săi în închisoare în Mali și a unuia dintre liderii săi, Abu Tourab, deținut de CPI (Curtea Penală Internațională)", cu sediul la Haga.

Abu Tourab este numele de război al lui Ahmad Al Faqi Al Mahdi, care a fost unul din șefii grupului jihadist din Mali Ansar Dine, legat de AQMI. Acuzat de distrugere de edificii religioase și monumente istorice la Timbuktu în 2012, el este primul jihadist în fața CPI și primul suspect arestat în ancheta Curții asupra Mali. El a compărut pentru prima dată în septembrie la Haga, unde este deținut.

"Anunțăm responsabilitatea noastră în răpirea acestei necredincioase evanghelizatoare care, prin munca ei, a reușit să scoată din islam un număr de fii de musulmani", potrivit cuvintelor în arabă atribuite de Al-Akhbar unui purtător de cuvânt al "Emiratului Sahara" vorbind în înregistrarea video pe care agenția nu a difuzat-o și France Presse nu a putut să o vadă.

Potrivit Al-Akhbar, dna Stockly apare în înregistrare și afirmă că a fost răpită la Timbuktu, recunoscând de asemenea activitățile sale de "evanghelizare".

Beatrice Stockly, o femeie de patruzeci de ani, a fost foarte implicată în acțiuni sociale la Timbuktu, unde a mai fost răpită în 2012.

Ea a fost eliberată după zece zile de captivitate după o mediere a Burkinei Faso de către jihadiștii Ansar Dine, care controlau atunci orașul. Ea a revenit și s-a stabilit acolo în ianuarie 2013, după ce jihadiștii au fost alungați printr-o intervenție militară internațională declanșată la inițiativa Franței.