Principalele partide ale coalitiei guvernamentale bulgare au cerut marti demisia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), acuzat de diferite compromisuri, in ajunul publicarii de catre Bruxelles a unui raport critic la adresa justitiei bulgare, informeaza AFP, citat de Agerpres.

CSM, responsabil de numirea si cariera judecatorilor, "a pierdut definitiv increderea societatii" dupa "o serie de scandaluri" si membrii sai sunt "implicati in tentative de influenta", a declarat Tvetan Tvetanov, seful grupului parlamentar al partidului conservator Gerb (83 alesi din 240), deplangand de asemenea supunerea la "interese corporatiste".

Sprijinind aceasta declaratie, Naiden Zelenogorski, vicepresedinte al Blocului Reformator (dreapta, 23 alesi), a asigurat ca "nu se incearca sa se aduca atingere independentei justitiei", dar ca deputatii exprima opinia alegatorilor lor.

Sofia face obiectul de la aderarea ei la UE in 2007, impreuna cu Romania, unui mecanism de supraveghere stricta de catre Bruxelles a progreselor in lupta contra coruptiei. Comisia urmeaza sa faca public un raport foarte critic miercuri, subliniind ca niciun inalt responsabil nu a fost vreodata condamnat pentru fapte de coruptie, noteaza France Presse.

Consiliul Superior al Magistraturii este acuzat de mass-media si mai multi responsabili politici de lipsa de transparenta si politica disciplinara incoerenta.

Anticipand criticile Comisiei Europene, partidul Gerb al prim-ministrului Boiko Borissov a promis de asemenea ca va fi adoptata foarte curand o reforma a justitiei si o lege de lupta impotriva terorismului.

Disfunctionalitatea sistemului judiciar a suscitat luni o declaratie fara precedent a antreprenorilor straini in Bulgaria. "Sentimentul ca reforma nu se produce este un factor de insecuritate pentru investitori", au scris zece camere de comert din tari ale UE, precum si din Statele Unite, adauga AFP.