Bosnia-Hertegovina isi va prezenta candidatura oficiala pentru aderarea la Uniunea Europeana pe 15 februarie, a anuntat, marti, administratia prezidentiala, potrivit Mediafax.

Bosnia-Hertegovina spera sa se alature Uniunii Europene dupa depunerea candidaturii de aderare, la peste 20 de ani de la razboiul civil din 1992-1995, in care au murit peste 100.000 de oameni. Insa procesul de aderare este unul dificil, in conditiile in care reformele intarzie sa fie implementate in fosta republica iugoslava din cauza diviziunilor etnice cauzate de razboiul civil din anii 1990, subliniaza analistii.

Tara se confrunta, in mod frecvent, cu amenintari de secesiune din partea etnicilor sarbi, care iau in considerare ideea de a sustine un referendum in vederea solicitarii autonomiei. Analistii considera ca Bosnia are sanse mici sa devina membru UE inainte de 2025.

"Acum este definitiv si clar ca avem data stabilita de presedintia UE, Olanda, pentru a ne prezenta candidatura pe 15 februarie", a anuntat seful croat al presedintiei tripartite a tarii, Dragan Covic.

"Este realist faptul ca vom avea statut de candidat la inceputul anului viitor", a precizat Covic, adaugand ca "reprezinta o sansa mare pentru Bosnia-Hertegovina".

Aspiratiile tarii de a adera la UE au fost sustinute de o initiativa germano-britanica lansata anul trecut in vederea sustinerii dezvoltarii economiei si implementarii de reforme in schimbul oferirii de fonduri europene si al statutului de membru UE. Initiativa a venit dupa ani de amanare a implementarii reformelor, in contextul unor conflicte civile in februarie 2014, alimentate de rata mare de somaj din tara si a coruptiei in crestere.

Comisia Europeana a precizat ca va sustine reformele din Bosnia-Hertegovina prin acordarea unui miliard de euro pentru urmatorii trei ani, la care se adauga inca 500 de milioane de euro pentru investitii in infrastructura.