Parlamentul danez a adoptat marti cu o majoritate zdrobitoare o reforma a dreptului de azil, denuntata de opozanti drept o supralicitare a unei serii de tari europene care urmareste descurajarea migrantilor de a veni pe teritoriul lor, scrie AFP.

Proiectul legii "L87" prevede confiscarea bunurilor de valoare detinute de migranti, reducerea alocatiilor sociale si prelungirea intervalului de reintregire a familiei.

Dupa mai putin de patru ore de dezbateri, textul prezentat de guvernul minoritar al premierului liberal Lars Lokke Rasmussen a primit 81 de voturi din 109, respectiv aproape 75% din voturile exprimate.

"Atat timp cat lumea nu se uneste si nu gaseste o solutie comuna, Danemarca trebuie sa actioneze", a argumentat deputatul Jakob Ellemann-Jensen, care a luat primul cuvantul de la tribuna Folketing, parlamentul monocameral al tarii, in numele partidului de guvernamant.

Criticat de ONU, UE, OSCE si organizatiile umanitare, dar puternic sustinut de opinia publica, guvernul s-a mentinut pe pozitii afirmand ca nu are mijloacele de a primi noi migranti, dupa ce s-a confruntat cu 21.000 de cereri de azil in 2015.

Suedia, Danemarca, dar si Franta, Germania si Austria au restabilit controalele la granite.

O serie de tari au inasprit politica de primire, cum este exemplul Austriei, care a adoptat marti un proiect de lege ce limiteaza la trei ani durata initiala a dreptului de azil.