Aproape unul din patru supravietuitori ai Holocaustului traieste sub pragul de saracie in Israel, afirma, cu ocazia Zilei internationale in memoria victimelor Shoahului, o uniune a asociatiilor care sprijina aceste persoane, potrivit AFP.

La 70 de ani dupa eliberarea din lagare, din cei 190.000 de supravietuitori ai Holocaustului care se afla in Israel, 45.000 traiesc sub pragul saraciei, spune Centrul asociatiilor de sprijinire a supravietuitorilor.

Pragul de saracie este de 3.077 shekeli (775 dolari) pe luna pentru o persoana singura.

"Exista inca multe nedreptati in Israel impotriva carora trebuie sa luptam", afirma aceasta organizatie, care regrupeaza 55 de asociatii.

Pentru a beneficia de sprijinul acestor asociatii, o persoana trebuie sa fi trait intr-o tara aflata sub ocupatia nazista in al Doilea Razboi Mondial, sa fi trait ascunsa, intr-un ghetou sau sa fi fost deportata in lagar.

Persoanele care au fugit din Germania dupa 1933, din Austria dupa 1938 sau din alte tari ocupate de Germania intre 1939 si 1945 sunt considerate de asemenea supravietuitoare ale Holocaustului.