Armata germana, angajata in prezent in cadrul coalitiei internationale in lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic, se afla "la limita capacitatilor sale de interventie" din cauza reducerilor bugetare, arata un raport citat marti de AFP.

"Trupele sunt obosite. Lipsesc multe lucruri", a declarat, in timpul prezentarii raportului, insarcinatul cu chestiuni de aparare al guvernului, Hans-Peter Bartels, care a solicitat o majorare a bugetului pentru Bundeswehr, armata germana.

"Penuria (bugetara) sistematica" pune in pericol formarea, antrenarea si interventiile, a avertizat el, in conditiile in care, pe langa Siria si Irak, soldatii germani sunt prezenti si in Mali, unde Berlinul a prevazut trimiterea suplimentara a 500 de militari pentru a sprijini soldatii francezi.

In noiembrie, Germania a decis sa majoreze limita maximala a efectivelor militare din Afganistan in cadrul unei misiuni de antrenare si consiliere. Berlinul va trimite pana la 980 de soldati in 2016, in cadrul misiunii "Resolute Support".

"Personalul este in anumite sectoare (...) la limita capacitatii de interventie", a adaugat acesta, in raportul care evoca lacune de materiale, in special pentru elicoptere sau avioane de lupta.

Armata germana s-a confruntat in ultimele luni cu critici puternice legate de calitatea echipamentelor, precum problemele de precizie ale pustii de asalt G36.

Numeroase Tornado, dintre care unele angajate in misiuni de recunoaste impotriva SI, sunt blocate la sol din cauza problemelor tehnice.

Ministerul Apararii, condus de Ursula von der Leyen, analizeaza in prezent o posibila majorare a personalului. La randul sau, Bundestagul a votat o crestere a bugetului Bundeswehr-ului, care va ajunge, in patru ani, de la 33 la 35 de miliarde de euro. O majorare considerata insuficienta de Bartels.

Infiintata in 1955, Bundeswehr numara in 1990, la momentul Reunificarii, 600.000 de soldati, fata de 117.000 in prezent.