Partidul populist german "Alternativa pentru Germania" (AfD), care se opune radical politicii deschise fata de migranti promovata de Angela Merkel, este creditat cu 13% din intentiile de vot, un record pentru aceasta formatiune, potrivit unui sondaj publicat marti si citat de AFP.

In cazul unor alegeri pentru Bundestag (camera inferioara a Parlamentului), AfD ar primi 13% din voturi, in crestere cu 0,5% fata de precedentul sondaj, un nou record pentru aceasta formatiune, potrivit sondajului publicat de cotidianul Bild.

Pragul de intrare in Bundestag este 5%.

Conservatorii cancelarului Merkel ar obtine 32,5% iar social-democratii din SPD, parteneri in coalitia de guvernare, 23%.

In ultima perioada, Afd, care isi consolideaza locul trei in spectrul politic german, nu inceteaza sa creasca in putere, profitand de criza migratorie care zguduie Europe, dar si de incidente precum cel din noaptea de Anul Nou de la Koln, unde peste o suta de femei au fost agresate de barbati care pareau sa provina din Magreb si alte regiuni ale lumii arabe.

Condus de Frauke Petry, AfD a fost creat in 2013 pe baza unei linii initial anti-euro, dar a preluat ulterior tema anti-migratie.

In 2015, Germania a primit circa 1,1 milioane de solicitanti de azil, iar cancelarul Angela Merkel este tot mai des criticata, inclusiv din tabara sa, pentru politica de deschidere pe care a promovat-o.