Presedintele rus Vladimir Putin nu i-a cerut omologului sau sirian Bashar al-Assad sa renunte la putere si nici nu i-a propus azil politic in Rusia, a declarat marti seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, citat de AFP.

"Nu e adevarat. O conversatie de acest gen cu presedintele Assad nu a fost necesara", a spus Lavrov intrebat, intr-o conferinta de presa, despre un articol din Financial Times care evoca o tentativa, la finele lui 2015, de a-l convinge pe Bashar al-Assad sa renunte la putere.

"Nimeni nu a cerut un azil politic si nimeni nu a propus nimic", a sustinut acesta.

Rusia, unul dintre ultimii sustinatori ai regimului sirian, isi reafirma in mod regulat opozitia fata de plecarea lui Bashar al-Assad.

La inceputul lui ianuarie, Vladimir Putin a considerat "prematura" o discutie legate de oferirea de azil pentru presedintele sirian in Rusia, dupa ce cu doua luni mai devreme declarase ca nu are "dreptul" sa ii ceara lui Bashar al-Assad sa renunte la putere.

Soarta presedintelui sirian ramane principalul mar al discordiei dintre occidentali, in special americani, si rusi, in dosarul sirian.

Washingtonul si mai multe tari arabe cer plecarea lui Bashar al-Assad, in conditiile in care Moscova apreciaza ca acesta are in continuare un rol de jucat in guvernul de tranzitie din Siria, unde conflictul armat s-a soldat din 2011 cu peste 260.000 de morti si a fortat milioane de oameni sa isi paraseasca locuintele.

Declaratiile lui Lavrov intervin in conditiile in care urmeaza sa inceapa vineri, la Geneva, negocieri de pace intre opozitie si reprezentantii regimului sirian.

Acestea vor porni de la foaia de parcurs stabilita in decembrie 2015 de Consiliul de Securitate al ONU, care prevede o incetare a focului, un guvern de tranzitie in sase luni si alegeri anticipate in 18 luni.