Procurorul general din Malaezia a sustinut marti ca premierul Najib Razak este nevinovat de orice acuzatie de coruptie si a spus ca transferul controversat de 681 mil. dolari in contul personal al acestuia a fost un cadou al familiei regale din Arabia Saudita, transmite Reuters.

Najib Razak a negat ca ar fi luat vreun ban in interes personalFoto: Wikipedia / Firdaus Latif

Liderul principalului partid de opozitie a denuntat decizia, care vine dupa luni de presiune pentru demisia lui Najib din cauza scandalului, si a acuzat ca numirea procurorului general de catre premier denota un conflict de interese.

Implicarea familiei regale din Arabia Saudita este o neasteptata rasturnare de situatie in povestea misterioaselor fonduri transferate si a indatoratului fond de investitii de stat 1Malaysia Development Berhad (1MDB), al carui consiliu de administratie este prezidat de Najib.

Despre fondurile enorme din contul personal al premierului dintr-o banca din Singapore s-a aflat in timpul investigatiei privind modul in care 1MDB a ajuns sa aiba datorii de 11 mld. dolari.

“Sunt satisfacut ca rezultatele cercetarilor arata ca fondurile nu au fost din coruptie sau mita”, a spus procurorul general Mohamed Apandi Ali intr-o conferinta de presa convocata in graba.

Apandi a spus intr-un comunicat ca 620 mil. dolari au fost returnati familiei regale saudite in august 2013, la circa cinci luni dupa transfer, pentru ca nu au fost utilizati.

Premierul Najib se afla sub o presiune publica enorma de cand s-a descoperit ca in contul sau personal au fost transferate aproape 700 de milioane de dolari.

Premierul a negat ca ar fi luat bani pentru beneficiul personal si a incercat prin toate mijloacele posibile sa inabuse discutiile pe aceasta temaprin demiterea a patru ministri, cenzurarea unor publicatii si chiar prin presiuni la adresa guvernatorului bancii centrale.

Au fost demisi inclusiv vicepremierul si procurorul general.