Seful guvernului spaniol in exercitiu, conservatorul Mariano Rajoy, si liderul partidului centrist Ciudadanos, Albert Rivera, au cazut de acord "sa exploreze formule" ce ar permite guvernarea tarii, informeaza AFP, citata de Agerpres.

La peste o luna de la alegerile parlamentare in urma carora Partidul Popular (PP) al lui Rajoy s-a plasat in frunte dar fara locuri suficiente pentru a guverna singur, discutiile se vor deschide cu Ciudadanos. Pana acum, partidul centrist liberal refuza sa-l sprijine pe Rajoy, reprosandu-i numeroase scandaluri de coruptie in timpul mandatului.

Intr-o "scurta convorbire telefonica", Rajoy si Rivera au cazut de acord ca echipele lor respective "sa initieze un dialog pentru a analiza situatia politica", a anuntat Ciudadanos intr-un comunicat. Ei "au decis sa exploreze formule ce ar permite... guvernarea Spaniei".

Rivera a insistat asupra necesitatii unui dialog pentru a stabili punctele de convergenta si de dezacord. Dupa aceasta convorbire, el a asigurat ca va incerca sa discute de asemenea cu liderul socialist, Pedro Sanchez, pentru a avea reuniuni intre aceste trei partide.

PP, cu 123 de deputati alesi la 20 decembrie, a vrut initial sa formeze o mare alianta cu Ciudadanos (40 de deputati) si socialistii (90), care au refuzat sa-l sprijine, aminteste France Presse.

Mariano Rajoy a renuntat vineri sa incerce sa formeze imediat un nou guvern, din lipsa majoritatii in Congres, lasand calea deschisa socialistilor si stangii radicale Podemos sa incerce la randul lor.

Podemos (stanga radicala) a pus presiune luni asupra socialistilor spanioli cu care negociaza pentru a forma un guvern.

Regele Felipe al VI-lea urmeaza sa inceapa, miercuri, a doua runda de discutii pentru a desemna un nou candidat la investitura.