Virusul Zika, transmis prin muscatura de tantar si care poate provoca malformatii grave ale fetusului, "va continua sa se extinda" la intregul continent american, cu exceptia Canadei si a Chile, a afirmat luni Organizatia Mondiala a Sanatatii, care a caracterizat aceasta maladie dreptul un "subiect serios de ingrijorare", scrie AFP.

Virusul, atunci cand este prezent la femei insarcinate, este suspectat ca provoaca microcefalie la nou-nascuti, care se nasc cu o cutie craniana foarte mica.

Virusul este prezent deja in 21 dintre cele 55 de tari ale continentului american, a precizat OMS.

Ori, tantarul denumit Aedes aegypti, care poate transmite si denga sau chikungunya, este deja prezent in toate tarile Americii, cu exceptia Canadei si a Chile.

"Expansiunea foarte rapida a virusului Zika spre noi zone geografice, unde populatia nu este decat slab imunizata, este un subiect serios de ingrijorare, avand in vedere in special eventuala legatura intre o infectie in timpul sarcinii si copiii nascuti cu un craniu mic", a declarat luni directoarea generala a OMS, Margaret Chan.

Aceasta a subliniat ca "legatura cauza efect intre infectia cu Zika in timpul sarcinii si microcefalie nu a fost inca stabilita" dar a adaugat ca "dovezile circumstantiale sunt foarte ingrijoratoare".

O crestere puternica a acestor cazuri de microcefalie in American Latina si in Brazilia, in special - unde vor avea loc Jocurile Olimpice in aceasta vara - a determinat SUA si alte tari sa lanseze avertismente pentru femeile insarcinate care vor sa calatoreasca in regiune.

In 2015, 3.174 cazuri de microcefalie au fost descoperite in Brazilia si sunt legate de virusul Zika contactat de mama, potrivit ministerului sanatiatii din aceasta tara. Inainte, exista o medie de 160 de cazuri pe an.

Citeste aici ce este si cum se manifesta Zika