Rusia a confirmat duminica faptul ca a inchis, din motive de securitate, granita sa cu Norvegia, in zona arctica, din cauza imigrantilor pe care autoritatile norvegiene au inceput sa-i directioneze spre teritoriul rus, transmite Agerpres citand AFP.

Granita ruso-norvegianaFoto: Captura YouTube

Guvernul norvegian a fost criticat de ONU si de mai multe ong-uri dupa ce martea trecuta a trimis cu un autocar in Rusia mai multi migranti carora a refuzat sa le examineze cererile de azil. Ulterior autoritatile norvegiene au anuntat ca suspenda temporar aceste practici, la cererea Moscovei.

Potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, Moscova a informat vineri autoritatile de la Oslo ca a decis sa blocheze trecerea imigrantilor prin punctul de frontiera Borrisoglebsk-Storskog, in conformitate cu un acord bilateral care a fost semnat in 2011.

"Aceste masuri luate de Rusia sunt dictate de motive de securitate si se bazeaza pe acordurile bilaterale cu Norvegia", a explicat purtatoarea de cuvant a diplomatiei ruse.

Se fac exceptii doar in privinta acelor migranti care au pe pasaport o viza pentru Rusia sau au drept de sedere valabil in aceasta tara.

Guvernul norvegian de dreapta sustine ca Rusia este o tara sigura, ca este necesar sa-i trimita inapoi pe migrantii care au intrat in Norvegia pe ruta arctica si ca sunt luate in considerare sa ramana in Norvegia doar acele persoane care necesita intr-adevar protectie.

De mai multe ori guvernul norvegian si-a exprimat dorinta de a-i trimite in Rusia aproape pe toti cei 5.500 de migranti care au intrat in aceasta tara anul trecut pe ruta din Arctica.