Departamentul american al Apararii analizeaza posibilitatea de a instala un sistem antiracheta Aegis, similar cu cel din Romania, in Arhipelagul Hawaii, pentru contracararea amenintarilor balistice chineze si nord-coreene, informeaza Mediafax citand Reuters.

Infografic scut antirachetaFoto: Hotnews

Proiectul, in valoare de 41 de milioane de dolari, a fost pus in discutie in contextul in care China a suplimentat capacitatile balistice, iar Coreea de Nord a efectuat recent un nou test nuclear. Regimul stalinist de la Phenian profereaza constant amenintari la adresa Statelor Unite.

In zona insulei hawaiiane Kauai exista deja un sistem antiracheta Aegis de uz maritim, pe o nava militara aflata in baza pacifica Barking Sands. Un test cu racheta a fost efectuat cu succes in aceasta zona in decembrie 2015.

Acum Pentagonul intentioneaza sa instaleze pe insula Kauai un interceptor Aegis terestru, similar cu cel de la baza antibalistica Deveselu (Romania).

"Instalarea unei versiuni terestre a interceptorului Aegis, conectat cu sistemele de pe navele-distrugator, ar putea spori capacitatea de aparare antibalistica in zona Oceanului Pacific, oferind securitate suplimentara pe insulele americane si pe Coasta de Vest a SUA, in contextul in care Coreea de Nord isi imbunatateste arsenalul balistic", afirma un oficial din cadrul Pentagonului citat de Reuters.

Departamentul american al Apararii a anuntat in anul 2014 ca va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antiracheta pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandarilor de reconfigurare a dispozitivului de aparare. Michael Gilmore, director in cadrul Pentagonului responsabil de Teste operationale si evaluarea dispozitivelor de aparare, recomanda atunci Agentiei americane pentru Apararea Antiracheta reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, dupa o serie de teste esuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului urmau sa dureze aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antiracheta urmeaza sa fie luata in functie de rezultate. Cele patru locatii propuse erau Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) si Baza Custer (statul Michigan).

Sistemul american de aparare antibalistica opereaza cu interceptoare terestre (fixe si mobile) si maritime, capabile sa lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu raza scurta, medie si lunga de actiune inainte de a intra in spatiul aerian si in zona teritoriala a Statelor Unite. Cel putin 13 sisteme terestre de interceptare antiracheta exista pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) si Vandenberg (California). Pana in anul 2017, in vestul SUA vor exista in total 44 de rampe de interceptoare antiracheta.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmeaza sa fie utilizate in planul de creare a unui "scut antiracheta" NATO in Europa, scopul declarat fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari precum Iranul si Coreea de Nord. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) sunt instalate la baza de la Deveselu (Romania) si in Polonia. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.