Cancelarul german Angela Merkel si premierul turc Ahmet Davutoglou au anuntat vineri ca au in vedere o eliminare a vizelor pentru turcii care vor sa calatoreasca in spatiul Schengen "pana in luna octombrie", in cadrul negocierilor privind eforturile de a reduce afluxul de migranti, informeaza AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cancelarul (german) si premierul (turc) au subliniat angajamentul lor pentru avansarea semnificativa a negocierilor dintre Turcia si Uniunea Europeana, ei vizand ridicarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii turci in spatiul Schengen pana in octombrie 2016", au transmis acestia intr-un comunicat comun, la finalul unei intrevederi, la Berlin, dedicate in special crizei refugiatilor.

"Cei doi (lideri) au confirmat legatura intre liberalizarea vizelor si un acord de readmisie eficient" a migrantilor respinsi la portile Europei, asa cum a fost adoptat de cele 28 de state UE si Turcia in cursul unui summit la sfarsitul lunii noiembrie.

In schimb, Turcia s-a angajat sa "faca tot posibilul" pentru a diminua numarul de migranti ce calatoresc pe teritoriul sau spre Europa, se mai arata in comunicat.

Europenii, profund divizati de sosirea a peste un milion de migranti anul trecut, au intreprins in ultimele luni o apropiere de Turcia, care gazduieste aproximativ 2,5 milioane de refugiati.

Tarile membre UE au stabilit la finalul lunii noiembrie un plan de actiune cu Ankara, pentru a incerca sa stopeze afluxul de refugiati. Printre masuri figura in special accelerarea negocierilor pentru ridicarea obligativitatii vizelor impuse in prezent cetatenilor turci care se deplaseaza in spatiul Schengen pentru o vizita de scurta durata.