Generalul Petr Pavel, presedintele celei mai inalte autoritati militare NATO, Comitetul Militar, si-a exprimat joi frustrarea, in fata "refuzului" oficialilor militari rusi de a comunica cu omologii lor aliati. "Din pacate, exista o neconcordanta intre declaratiile din presa ale oficialilor rusi si vointa concreta de a lua legaturile" cu omologii lor aliati, se plange Petr Pavel, conform AFP.

"Din momentul in care am preluat mandatul in luna iunie (2015), am facut mai multe eforturi pentru a utiliza canalul de comunicare militara, insa pana in prezent, exista o lipsa de vointa din partea rusa pentru dialog" , a declarat generalul Pavel, care prezideaza Comitetul Militar NATO, intr-o conferinta de presa tinuta la Bruxelles.

"Liniile de comunicare" intre Bruxelles si Moscova exista, dar nu au mai fost folosite din mai 2014 din cauza tensiunilor dintre Alianta si Moscova cu privire la conflictul din Ucraina.

Ministrii de externe ai NATO, au solicitat in mod explicit in decembrie 2014 ca dialogul sa fie reluat, dar, in ciuda mai multe apeluri din partea oficialilor militari aliati, seful de stat-maior Generalul Valeri Gerasimov nu a binevoit sa raspunda, scrie AFP conform unor surse diplomatice.

"Din pacate, exista o neconcordanta intre declaratiile din presa ale oficialilor rusi, si vointa concreta de a dialoga" cu omologii lor aliati, se plange Petr Pavel, care a vorbit, in urma unei intalniri NATO.

"A fost o vreme (stim cand) in care nu putem evita dialogul la nivel politic si militar, daca voiam sa evitam neintelegerile sau incidentele", a declarat generalul Pavel, amintind in special cazul din luna noiembrie, cand fortele turce au doborat un avion rus aflat intr-o misiune in Siria, avion ce incalca spatiul aerian al Turciei.

Declaratiile au venit in urma propunerii inaintata de cele 28 de tari membre NATO pentru Rusia cu scopul de a revigora forumul de dialog politic, Consiliul NATO-Rusia, aflat in stare latenta din iunie 2014.

Mai multi diplomati intervievati de AFP se asteapta la o serie de sedinte, care se incheie perioada februarie- martie, ale caror subiecte principale de dezbatere sunt: conflictul din estul Ucrainei, transparenta cu privire la exercitiile militare ruse sau iterarea unor masuri pentru a evita incidentele aeriane in zona Siriei.

NATO a suspendat cooperarea practica cu Rusia, dupa anexarea Crimeei din martie 2014, dar a asigurat ca mediul de dialog a ramas "deschis".