Marele muftiu al Arabiei Saudite, seicul Abdullah al-Sheikh, ale-a transmis credinciosilor musulmani ca sahul este interzis in islam, spunand ca intra in categoria jocurilor de noroc si este o pierdere de timp, scrie The Guardian.

Intrebat intr-o emisiune televizata cu privire la aceasta chestiune, muftiul a raspuns ca sahul este "inclus in categoria jocurilor de noroc" si este "o pierdere de timp, bani si o cauza de ura si dusmanie intre jucatori".

Al-Sheikh a justificat decizia referindu-se la un verset din Coran care interzice "substantele intoxicante, jocurile de noroc, idolatria si divinatia".

Marele Ayatollah Ali al-Sistani, autoritatea siita suprema din Irak a stabilit de asemnea ca sahul este interzis.

Dupa Revolutia Islamica din 1979, in Iran a fost interzis sahul in public, fiind declarat "haram" (interzis) de catre clerici pentru ca era asociat cu jocurile de noroc. Insa in 1988, liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Rouhallah Khomeini, a ridicat interdictia spunand ca este permis atata vreme cat nu este jucat ca joc de noroc. Iranul are acum o confederatie activa de sah si trimite jucatori la competitii internationale.

Miscarile de interzicere a sahului sunt suprinzatoare in conditiile in care, in secolul al VII-lea, musulmanii care au cucerit Persia au adoptat jocul de sah inainte de a-l exporta in Europa.

Invatatii musulmani plaseaza in general sahul, un joc bazat pe aptitudini, intr-o categorie diferita de jocuri precum cele care implica zarurile, insa atentioneaza ca nu trebuie sa impedice activitatile obisnuite ale unei persoane, cum ar fi cele cinci rugaciuni ale zilei. Pariurile sunt interzise.

Edictele aparent ciudate nu sunt neobisnuite pentru figurile religioase ale Arabiei Saudite. Astfel, la inceputul anilor 2000, clericii au emis un edict prin care interziceau populara franciza Pokemon, iar in timpul Cupei Mondiale de Fotbal din Africa de Sud (2010), clericii au spus ca folosirea vuvuzelei este interzisa daca sunetul emis este mai mare de 100 decibeli.

Este putin probabil ca edictul sa fie impus. Cel mai probabil sahul va primi statutul de viciu minor, precum muzica, vazuta cu ochi rai de autoritatile religioase. Mai mult decat atat, fiind data ca raspuns la o intrebare anume, poate fi perceputa mai degraba ca sfat decat ca edict formal.